20 januari 2022

Stappenplan om de perfecte lening te vinden

3 min read

Het lenen van geld is erg duur. Toch kan het zo zijn dat je echt geld nodig hebt om een noodzakelijke financiering te kunnen doen. Wanneer dit het geval is, dan moet je natuurlijk geld lenen. Geld lenen kan je het beste doen bij een officiële geldverstrekker, zoals een bank. Wanneer je geld leent van familie of vrienden, kan dit alleen maar voor extra problemen en ruzies zorgen. Echter kost het lenen van geld bij een geldverstrekker natuurlijk wel geld. Wanneer je een lening gaat afsluiten, dan is het dus ook belangrijk waar je dit het goedkoopst kan doen. Helaas kunnen we geen geldverstrekker aanwijzen die voor iedereen het goedkoopste is. Dit komt doordat de geldverstrekkers de toegevoegde rente baseren op iedereens persoonlijk situatie. Om de goedkoopste lening voor jouw situatie te vinden, moet je een aantal stappen doorlopen.

Welke lening wil je?

In Nederland heb je twee soorten leningen, namelijk een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Wanneer je een lening wilt afsluiten, moet je als eerste stap kiezen welke van deze twee vormen je wilt hebben, maar wat zijn de verschillen?

Laten we beginnen met een persoonlijke lening. Dit is een lening zoals de meeste mensen het kennen. Bij een persoonlijke lening ontvang je één geldbedrag dat van tevoren afgesproken is. Dit geldbedrag moet je vervolgens over een afgesproken looptijd terugbetalen aan de geldverstrekker. Het is dus een vorm van lenen waar je enorm veel zekerheid je hebt. Je weet aan het begin van de lening al meteen hoeveel geld je elke maand moet aflossen. Door de vastheid die deze soort lening heeft, betaal je over het algemeen een laag rentepercentage over de lening.

Naast de persoonlijke lening heb je ook nog een doorlopend krediet. Dit is een vorm van lenen die minder zekerheid biedt. Het is namelijk een enorm flexibele manier van lenen. Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af met de geldverstrekker. Vervolgens kan je geld lenen tot je dit limiet hebt bereikt. Je kan dus zelf volledig kiezen wanneer en hoeveel geld je opneemt en je hoeft enkel geld te betalen over het geleende geld. De rente die je betaalt is meestal wel hoger als bij een persoonlijke lening.

Over welke periode wil je het geld terugbetalen?

Wanneer je een lening wilt afsluiten, dan moet je een aflosperiode kiezen. Bij een persoonlijke lening staat de aflosperiode vast. Je bepaalt van tevoren over hoe lang je het geld terug wilt betalen. Wanneer je kiest voor een korte looptijd, zullen je maandelijkse kosten hoger zijn maar zul je over het geheel minder rente hoeven betalen als bij een langere looptijd. Bij een doorlopend krediet is de looptijd niet vast. Doordat je steeds weer geld kan opnemen zal de looptijd worden verlengd. Je weet van tevoren dus niet exact hoe lang de totale looptijd zal zijn.

Op zoek naar de goedkoopste lening

Doordat er enorm veel geldverstrekkers zijn, die zelf de hoogte van de rentes mogen bepalen, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de goedkoopste lening voor jouw situatie. Gelukkig kan je tegenwoordig de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken online. Op deze manier krijg je een goede indicatie van welke geldverstrekker de goedkoopste lening heeft voor jouw situatie. Echter zullen de prijzen nog niet exact overeenkomen met de definitieve prijzen, aangezien deze pas op de offerte definitief zijn.  Toch geven de vergelijkingssites over het algemeen een prima indicatie waar je je aan kan houden.

Het aanvragen van de lening

Wanneer je de goedkoopste lening hebt gevonden kun je deze gaan aanvragen. Voordat je dit gaat doen is het belangrijk dat je de voorwaarden van de geldverstrekker even goed doorneemt. Ze kunnen bijvoorbeeld regels hebben over bepaalde boetes die kunnen komen wanneer je te veel geld wilt terugbetalen. Wanneer je deze voorwaarden niet wilt moet je dus op zoek naar een andere aanbieder.

Wanneer je zeker weet dat het een lening is die bij jou past, dan kan je de lening aanvragen bij de geldverstrekker. Je zult vervolgens een offerte op maat krijgen die je goed moet doornemen en vervolgens zal moeten ondertekenen om de lening te krijgen.

Geld lenen kost simpelweg veel geld. Toch kan je zelf geld besparen door de juiste lening te kiezen wanneer je het geld echt nodig hebt. Neem geen overhaaste beslissingen en denk goed na over de financiële keuzes die je maakt. Houdt altijd in je achterhoofd dat je beter geld kunt sparen als lenen, dus koop geen overbodige producten met geleend geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *