20 januari 2022

Leef je op een uitkering? Dit moet je weten!

2 min read

Bijna alles in het leven kost geld, en als je minder te besteden hebt wordt het dus een stuk lastiger. Mensen in de bijstand moeten daarom ontzettend goed op hun uitgaven letten. Het leven op een bijstandsuitkering is daarom een behoorlijke uitdaging, en al helemaal als zaken misgaan. Gelukkig zijn er veel instanties die zich inzetten voor mensen in de bijstand, en daarom hebben wij er een paar voor je op een rij gezet.

Vakantiegeld ingehouden uitkering

Een van deze partijen die zich inzetten voor mensen met een uitkering is Walker en Wittensleger Advocaten. Zij helpen mensen met een uitkering die ten onrechte gekort worden op hun uitkering. Een bekend probleem die mensen met een bijstandsuitkering mogelijk mee maken is dat ze gekort worden op hun uitkering door het ontvangen van vakantiegeld. Hierdoor komen ze soms onder het bestaansminimum, en dat mag niet volgens de Nederlandse wetgeving. Als je dit probleem ooit ervaart of iemand kent die hier last van heeft, neem dan snel contact op met een advocaat die jou hiermee kan helpen. Vakantiegeld ingehouden op een uitkering is een serieus probleem. 

Schoolkosten bijdrage

Als je kinderen hebt en in de bijstand zit heb je ook recht op een gemeentelijke bijdrage om de schoolkosten te dekken. Kinderen hebben bijvoorbeeld een schooluitje, schooltas, fiets en andere schoolmiddelen nodig. Voor deze kosten is er een vergoedingsregeling via de gemeente, zodat de kinderen van bijstandsgezinnen niets tekort komen tijdens hun educatie.

Collectieve zorgverzekeringen

Naast de bijdrage voor schoolkosten kunnen gemeenten ook inwoners met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering aanbieden. Deze verzekering bevat altijd een basisverzekering en een aanvullende. De verzekeringsinstantie biedt dan een korting aan waardoor de gemeenten deze goedkoper kunnen aanbieden. Neem contact op met je gemeente als je hier nog geen gebruik van maakt.

Als laatste willen we toelichten dat gemeenten ook regelingen hebben voor sport en culturele activiteiten. Activiteiten zoals een lidmaatschap bij een sportclub, muziekles of andere culturele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *