2 december 2021

De voor- en nadelen van index beleggen

2 min read

Index beleggen: je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat is het precies? In dit artikel ga ik dieper in op de werking van index beleggen en de verschillende voor- en nadelen die aan indexbeleggen verbonden zijn. Ben je na dit artikel geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over index beleggen of over een andere beleggingsvorm? Klik dan hier.

Index beleggen uitgelegd

Index beleggen is een vorm van passief beleggen. Een index bestaat uit een aantal aandelen (of bijvoorbeeld crypto’s) die voldoen aan een aantal criteria. De hoogte van de koers van de index is het gewogen gemiddelde van deze aandelen bij elkaar. Een voorbeeld van een bekende index is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index), welke bestaat uit de 25 grootste en meeste verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere bekende indexen zijn onder andere de S&P 500 en de MSCI World Technology Index.

Index beleggen gebeurt aan de hand van handelsinstrument trackers, deze worden doorgaans ETF’s (Exchange Traded Funds) genoemd. Als de waarde van de index stijgt, stijgt de waarde van je portefeuille en maak je dus winst. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook aan de orde.

De voor- en nadelen van index beleggen

Voordelen
Het beleggen in indexen kent een aantal belangrijke voordelen. Zo breng je door het beleggen in een index op een snelle en eenvoudige manier spreiding aan in je portefeuille: een belangrijke voorwaarde om het risico van beleggen te beperken. Daarnaast zijn ook de beheerskosten relatief laag. Dit maakt index beleggen een geschikte beleggingsvorm voor beginnende beleggers.

Nadelen
Aan indexbeleggen zitten geen grote nadelen verbonden. Als nadeel van indexbeleggen wordt wel eens genoemd dat je nooit meer rendement kunt behalen dan dan de index zelf, al kun je je afvragen of dit echt een nadeel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *